15. december 2023

Fredag i 2. uge i advent - Ruth

Efter at Moses var død, overtog hans tjener Josva ledelsen over Israels hus - det er ham med Jerikos mure. Efter ham hørte folket ikke længere efter Gud, men havde dommere, der forsøgte at lede folket.

"Engang på dommernes tid blev der hungersnød i landet. En mand rejste da fra Betlehem i Juda til Moabs land for at bo der som fremmed sammen med sin kone og sine to sønner. Mandens kone hed No'omi. Hans to sønner giftede sig med moabitiske kvinder; den ene hed Orpa, den anden Ruth. Da de havde boet der ti år, døde også No'omis sønner og No'omi sad tilbage uden sine to sønner og sin mand.
Sådan kom No'omi hjem sammen med sin moabitiske svigerdatter Ruth.
Ruth sagde nu til No'omi: »Jeg vil gå ud på marken og samle aks efter den, som vil vise mig velvilje.« Hun svarede: »Gå blot, min datter!« Så gik hun ud på en mark og samlede aks efter høstfolkene. Den mark tilhørte Boaz, der var i familie med No'omis mand.
No'omi sagde til Ruth: »Det er godt, min datter. Når du går sammen med hans piger, bliver du ikke forulempet på en anden mark.« Så holdt hun sig til Boaz' piger og samlede aks, til byghøsten og hvedehøsten var ovre
Boaz indgik nu ægteskab med Ruth, og Herren lod hende blive gravid, og hun fødte en søn. Da sagde kvinderne til No'omi: »Lovet være Herren, som ikke lader dig stå uden løser i dag. Han skal blive navnkundig i Israel! Han skal holde dig i live og forsørge dig i din alderdom. Din svigerdatter, som har vist dig kærlighed, har født ham. Hun betyder mere for dig end syv sønner.« Så tog No'omi drengen i sin favn, og hun blev hans plejemor. Nabokonerne gav ham navn og sagde: »No'omi har fået en søn!« De gav ham navnet Obed, og han blev far til Davids far Isaj. Ruths bog 1-4

Slægtsbog for Jesus Kristus, Davids søn, Abrahams søn: Abraham blev far til Isak, Isak til Jakob, og Jakob til Juda og hans brødre. Juda blev med Tamar far til Peres og Zera, Peres blev far til Hesron, Hesron til Ram, Ram til Amminadab, Amminadab til Nakshon, og Nakshon til Salmon. Salmon blev med Rahab far til Boaz, Boaz blev med Ruth far til Obed, Obed blev far til Isaj, og Isaj blev far til kong David.- David blev med Urias' hustru far til Salomo, Salomo blev far til Rehabeam, Rehabeam til Abija, Abija til Asaf, Asaf til Joshafat, Joshafat til Joram, Joram til Uzzija, Uzzija til Jotam, Jotam til Akaz, Akaz til Hizkija, Hizkija til Manasse, Manasse til Amos, Amos til Josija, og Josija til Jekonja og hans brødre under bortførelsen til Babylon. - Efter bortførelsen til Babylon blev Jekonja far til Shealtiel, Shealtiel til Zerubbabel, Zerubbabel til Abiud, Abiud til Eljakim, Eljakim til Azor, Azor til Sadok, Sadok til Akim, Akim til Eliud, Eliud til Eleazar, Eleazar til Mattan, Mattan til Jakob og Jakob til Josef, Marias mand. Hun fødte Jesus, som kaldes Kristus.

Matt 1,1-16





Ingen kommentarer:

Send en kommentar